1Kuverten
Kuverten bør se således ud for at opnå en vellykket bordopdækning bestående af forret, hovedret og dessert.

Tallerkner
Som midtpunkt er middagstallerk-nen og forretstallerknen. En evt. sidetallerken kan bruges til salat eller brød.
Sidetallerknen placeres til venstre for kuverten.

 

2Bestik
Til højre for tallerknerne i rækkefølge - udefra og indefter - mod tallerkenen, Ske eller Kniv til forret, kniv til hovedret, til venstre for tallerkenen - igen udefra og indefter - gaffel til forret, gaffel til hovedret. Oven for tallerkenen er kagegaffel og dessertske placeret. Som grundregel skal bestikket altid placeres i den rækkefølge de skal bruges – altså udefra og ind mod midten. Knivenes skær skal altid vende ind mod kuvertens midtpunkt.

3
Glas
Ligeledes placeres glassene i den række-følge, som de bruges til de forskellige retter (fra højre mod venstre). Rødvinsglasset bør altid stå midt for kuverten.

Snapseglasset skal til højre for ølglasset, og serveres der mineralvand stilles glasset normalt lidt ovenfor i højre side.

 

4Servietter
Servietterne kan foldes på mange måder – her er det kun fantasien, der sætter grænser.

Servietterne kan både være af stof eller papir. Stofservietter kan naturligvis lejes af Skanderborg serviceudlejning.

Her på siden kan du se et lille udsnit af nogle forskellige foldninger.
 

 

Lys på bordet
Lys placeres på bordet, så de ikke generer for udsynet.
Undgå at bruge lys, der oser, da det giver en generende luft og kan genere din gæsters lugtesans og luftveje.
Vælg lys med lang brændtid, så I undgår at skulle skifte lysene midt i festen.

Menukort
Menukortene placeres enten stående til venstre for vinglassene eller på sidetallerkenen.

Menukortet kan også påføres gæsternes navn og bruges i stedet for bordkort.
Se her for idéer til indhold i menukort

 

56

Blomsterdekorationer
Blomsterdekorationer og lys placeres så gæsterne nemt og ubesværet kan tale med dem som sidder på modsatte side af bordet.

 

 

Bordkort7
Bordkortene placeres synligt ved kuverterne, gerne på rødvinsglasset.

 

 

 

 

Mad & Vin
Nedenstående er idéer til både vin og maden.

Lidt afhængig af menuen og årstiden, kan en velkomstdrink være
Kirr Royal (cassis & Champagne)
Champagne
Mosserende vin
Hvidvin med hyldeblomst
Calvados med æblecider
Martini

En velkomstdrink kan med fordel serveres i et flot champagneglas, som Skanderborg Serviceudlejning også lejer ud.

Vine til maden
Det er en god idé at overveje menuen, når man skal vælge vin til festen.
I sommerhalvåret serveres der ofte lidt lettere mad, hvofor afkølede hvid - & rosevine kan være glimrende valg. I vinterperioden serveres der lidt tungere mad, som gør kraftigere vine et bedre valg.  
Champagne og rosevine kan drikkes næsten hele året igennem.
Ved servering af vin bør der altid være isvand på bordet.

Her er et par gode tips til valg af vin til henholdsvis forret, hovedret og dessert

Forretter:
Mager fisk:                    Tør hvidvin
Fed eller røget fisk:        Halvtør hvidvin, eksempelvis Alsace vine
Skaldyr:                        Tør og ukrydret hvidvin
Suppe:                          Tør hvidvin

Hovedretter:
Fjerkræ:                       Kraftig hvidvin, eller en let rødvin som Bourgogne
Dyrvildt:                       Tør kraftig og gerne krydret rødvin
Svinekød:                      Mousserende hvidvin, eller havlsød og fyldig rødvin
Kalvekød:                      Kraftig hvidvin, tør rosé, eller en enkel rødvin uden arvesyre
Rødt kød:                      Tør, kraftig og karakterfuld rødvin som Bordeaux
Oksesteg:                     Kraftig rødvin
Lam:                            Halvsød og fyldig rødvin som Rioja

Vinens serveringstemperatur:
Champagne: 4-7°           Stilles evt. i køleskab.
Hvidvine:     8-10°          Stilles koldt i nogle timer evt. på et kældergulv.
Rødvine:      17-20°        Trækkes op, og stilles i festlokalet mindst 3 timer før serveringen.
Dessertvine: 12-15°        Kan stilles på gulvet i stuen.
Cognac:     17-20°        Almindelig stuetemperatur i skab.
Likør:          6-8°           Stilles evt. i køleskab og tages ud ½ time før brug.

Slushice opskrifter

Hindbær daiquiri slushice:
(1½ ltr. hindbærkoncentrat + vand svarende til blandingsforholdet + 2 fl. vodka)

Filur slushice:
(0,75 ltr. ananas + 0,75 ltr. hindbær + vand svarende til blandingsforholdet + 2 fl. vodka)

Blå isbjørn slushice:
(1½ ltr. blå sport koncentrat + vand svarende til blandingsforholdet + 2 fl. vodka)

Rom & hindbær slushice:
(1½ ltr. hindbær koncentrat + vand svarende til blandingsforholdet + 2 fl. rom)

Rom & cola slush:
(1½ ltr. cola koncentrat + vand svarende til blandingsforholdet + 2 fl. rom)

Pineapple malibu slushice:
(1½ ltr. ananaskoncentrat + vand svarende til blandingsforholdet + 2 fl. malibu rom)

Frozen margarita slushice:
(1½ ltr. limekoncentrat + vand svarende til blandingsforholdet + 1½ ltr. tequila + ca. ½ ltr. Triple Sec eller Contreaux)


Ingredienser blandes lettere, hvis man starter med at komme et par liter vand i bowlen, inden man hælder saftkoncentrat i.

Tilsæt IKKE mere vand end blandingsforholdet tillader til slush ice, idet dette vil ændre på det procentuelle indhold af henholdsvis sukker og alkohol, og derfor kan medføre, at blandingen ikke vil fryse eller at der kommer skader på slush ice maskinen.

For at slush ice blandingen skal kunne fryse hurtigst muligt, kan man vente med at tilsætte spiritus, når den alkoholfrie blanding er frosset. Tilsmag altid nye opskrifter. Man kan også vælge kun at blande saft og vand og først tilsætte alkohol efter tapning.